Pondělí, 17. červen 2024 | Svátek má Adolf Text je dostupný pod licencí CC BY-SA 3.0 | Přihlášení

Jean-Jacques Rousseau

« Všechny citáty autora
 

Soucit nás nutí spěchat bez uvažování na pomoc těm, které vidíme trpět. V přírodním stavu nahrazuje zákony, mravy i ctnost, s tou výhodou, že se nikdo nepokouší neposlechnout jeho sladký hlas.

 
Jean-Jacques Rousseau

» Jean-Jacques Rousseau - zobrazit všechny citáty »



Zdroj: (přesný zdroj nebo překladatel tohoto citátu nebyl dosud identifikován, prosíme dodatečně uvést do komentářů)


Štítky: Citáty Jean-Jacques Rousseau, Jean-Jacques Rousseau quotes, citáty o bolesti, citáty o zákonu, autoři od písmene R


Podobné citáty

 

Savci - skupina obratlovců, jejichž samice v přírodním stavu kojí svá mláďata, ale když jsou civilizované a osvícené, opatřují si kojnou nebo láhev.

 
Ambrose Bierce
 

Soucit je to, co člověk neodepře těm, jimž odepřel svou pomoc.

 
Bertolt Brecht
 

Hlad po bohatství roste spíše jeho užíváním než jeho nedostatkem a ctnost zdrženlivosti je vzácnější než ctnost trpělivosti.

 
Michel de Montaigne
 

Soucit je na burze ctnost neznámá.

 
Honoré de Balzac
 

Když se vytratila veškerá naděje, když nikdo nepřichází na pomoc a krásy života vyprchaly, zjišťuji, že pomoc přece přichází, i když nevím jak a odkud.

 
Móhandás Karamčand Gándhí
 

Člověk je ztělesněná nejistota a každý konečný úsudek o něm je falešný. Změna lidského charakteru, nestálost v citovém životě je přirozenou vlastností člověka. Vždyť se mění s počasím, okolnostmi, tělesnými podmínkami, jeho zájmy, schopnostmi, názory a zvyky. Člověk vidí věci různě. Je stálý ve své nestálosti a nestálý ve své stálosti, nesnáší ponurou ctnost pravidelnosti, miluje rozmanitost, je takový i onaký, ze všech stran nekonečný, můžeme o něm pronášet protikladná určení, je to ztělesněný rozpor. Jeho dnešní já je jiné než včerejší, v jeho životě není totožných okamžiků, jeho individualita není dána, je to vyvíjející se struktura, přecházející z jednoho stavu do druhého.

 
Michel de Montaigne
© 2009–2019Citáty Ochrana údajů | Kontakt