Pátek, 19. duben 2024 | Svátek má Rostislav Text je dostupný pod licencí CC BY-SA 3.0 | Přihlášení

Charles Darwin

« Všechny citáty autora
 

Hudba je starší než lidská řeč.

 
Charles Darwin

» Charles Darwin - zobrazit všechny citáty »



Zdroj: (přesný zdroj nebo překladatel tohoto citátu nebyl dosud identifikován, prosíme dodatečně uvést do komentářů)


Štítky: Citáty Charles Darwin, Charles Darwin quotes, citáty o člověku, citáty o mládí a stáři, autoři od písmene D


Podobné citáty

 

Prokofjev není jenom bombastická hudba, jak jej mnozí chápou. Je v něm plno lyriky, poezie a také něco z pohádkového světa. Neměl by se chápat jako hudba pro bicí.

 
Viktoria Postnikova
 

Prokofjev není jenom bombastická hudba, jak jej mnozí chápou. Je v něm plno lyriky, poezie a také něco z pohádkového světa. Neměl by se chápat jako hudba pro bicí. - Viktoria Postnikova

 
Sergej Prokofjev
 

Debussymu se naprosto a skvěle podařilo obklopit patřičnou atmosférou Maeterlinckovo drama. Výsledek mohl udivit i soudce nejvíc cvičené. Mnozí z nich vykládali, že tam není vůbec hudby, zatímco je tam naopak samá hudba, ale hudba tak přirozeně vtělená v akci, tak přirozeně tryskající ze situací dekorací a jazyka, hudba tak blízká hudbě řeči, že se stává nemožným v celkovém dojmu, vytvořeném z tohoto zvukového splynutí, odloučit ji od textu, který prolíná. - Paul Dukas o Debussyho opeře Pélleas a Mélisanda

 
Claude Debussy
 

Hudba je jedním z nejkrásnějších a nejnádhernějších darů božích. Je jedním z nejlepších umění. Noty oživují slova. Hudba zahání duchu smutek, jako bychom se dívali na krále Saula. Je nejlepší útěchou pro zarmoucené lidi, jí se srdce upokojí, občerství a osvěží.

 
Martin Luther
 

Na počátku byla hudba. Hudba je podstatou světa. Svět roste rytmicky a dynamicky. Růst se zpomaluje, aby tím pak více nabral na rychlosti. Takový je zákon každého organického života na zemi, i člověka a lidstva. Nápory vůle. Růst světa - to je kultura. Kultura - to je hudební rytmus.

 
Alexandr Alexandrovič Blok
 

Více než šedesátileté zkušenosti SSSR dokazují přesvědčivě: socialismus a lidská práva tvoří jednotu. Tak jako je socialismus nemyslitelný bez lidských práv a svobod, tak také jsou skutečná lidská práva a svobody nemyslitelná bez socialismu.

 
Konstantin Ustinovič Černěnko
© 2009–2019Citáty Ochrana údajů | Kontakt