Pondělí, 17. červen 2024 | Svátek má Adolf Text je dostupný pod licencí CC BY-SA 3.0 | Přihlášení

Niccolo Machiavelli

« Všechny citáty autora
 

Rozděl a panuj. - Divide et impera.

 
Niccolo Machiavelli

» Niccolo Machiavelli - zobrazit všechny citáty »



Zdroj: (přesný zdroj nebo překladatel tohoto citátu nebyl dosud identifikován, prosíme dodatečně uvést do komentářů)


Štítky: Citáty Niccolo Machiavelli, Niccolo Machiavelli quotes, autoři od písmene M


Podobné citáty

 

Rozděl a panuj, tak zní motto. Lepší je ale: Spoj a veď.

 
Johann Wolfgang Goethe
 

Shledáš-li u chudáka velký dluh, rozděl ho na tři díly - dva promiň a jen jediný ponech; život ti potvrdí, že je to nejlepší způsob jednání.

 
Amenemope
 

Rozhraní mezi životem a smrtí bývá neznatelné, matné. Kdo se odváží říci, kde život končí a kde začíná bezživotí? Předčasný pohřeb [The boundaries which divide Life from Death are at best shadowy and vague. Who shall say where the one ends, and where the other begins?]

 
Edgar Allan Poe
 

Let’s suppose six castaways are stranded on a desert island, five Asians and one American. Their problem is hunger. So they sit down and divide labor as follows: One Asian will do the hunting, another will fish, the third will scrounge for vegetation, the fourth will cook dinner, and the fifth will gather firewood and tend the fire. The sixth, the American, is given the job of eating. So five Asians work all day to feed one American, who spends his day sunning himself on the beach. The American is employed in the equivalent of the service sector, operating a tanning salon that has one customer: himself. [Představme si šest trosečníků na pustém ostrově - pět Asiatů a jednoho Američana. Jejich problémem je hlad. Sednou si tedy a takto si rozdělí práci: jeden Asiat bude lovit zvěř, další bude rybařit, třetí bude hledat vegetaci, čtvrtý bude vařit a pátý bude shánět dřevo a starat se o oheň. Šestý, Američan, dostane za úkol jíst. Takže pět Asiatů pracuje celý den, aby nakrmili jednoho Američana, který se celý den opaluje na pláži. Ten Američan je zaměstnán v jakémsi sektoru služeb, neboť provozuje opalovací salón, který má jednoho zákazníka: jeho samého.]

 
Peter Schiff
 

VŠECHNO, CO OPRAVDU POTŘEBUJU ZNÁT o tom, jak žít, co dělat a jak vůbec být, jsem se naučil v mateřské školce. Moudrost mě nečekala na vrcholu hory zvané postgraduál, ale na pískovišti v nedělní škole. Tohle jsem se tam naučil:
O všechno se rozděl.
Hraj fér.
Nikoho nebij.
Vracej věci tam, kde jsi je našel.
Uklízej po sobě.
Neber si nic, co ti nepatří.
Když někomu ublížíš, řekni promiň.
Před jídlem si umyj ruce.
Splachuj.
Teplé koláčky a studené mléko ti udělají dobře.
Žij vyrovnaně - trochu se uč a trochu přemýšlej a každý den trochu maluj a kresli a tancuj a hraj si a pracuj.
Každý den odpoledne si zdřímni.
Když vyrazíš do světa, dávej pozor na auta, chytni někoho za ruku a drž se s ostatními pohromadě.
Nepřestávej žasnout. Vzpomeň si na semínko v plastikovém kelímku - kořínky míří dolů a rostlinka stoupá vzhůru a nikdo vlastně neví jak a proč, ale my všichni jsme takoví.
Zlaté rybičky, křečci a bílé myšky a dokonce i to semínko v kelímku - všichni umřou. My také.
A nikdy nezapomeň na dětské obrázkové knížky a první slovo, které ses naučil - největší slovo ze všech - DÍVEJ SE. (Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce: Krédo)

 
Robert Fulghum
© 2009–2019Citáty Ochrana údajů | Kontakt