Pátek, 26. duben 2024 | Svátek má Oto Text je dostupný pod licencí CC BY-SA 3.0 | Přihlášení

Michel de Montaigne

« Všechny citáty autora
 

Hlad po bohatství roste spíše jeho užíváním než jeho nedostatkem a ctnost zdrženlivosti je vzácnější než ctnost trpělivosti.

 
Michel de Montaigne

» Michel de Montaigne - zobrazit všechny citáty »



Zdroj: (přesný zdroj nebo překladatel tohoto citátu nebyl dosud identifikován, prosíme dodatečně uvést do komentářů)


Štítky: Citáty Michel de Montaigne, Michel de Montaigne quotes, citáty o bolesti, citáty o penězích, autoři od písmene M


Podobné citáty

 

Pokora není žádná ctnost, nýbrž poznání, že nám veškerá ctnost schází.

 
Hans Urs von Balthasar
 

Člověk je ztělesněná nejistota a každý konečný úsudek o něm je falešný. Změna lidského charakteru, nestálost v citovém životě je přirozenou vlastností člověka. Vždyť se mění s počasím, okolnostmi, tělesnými podmínkami, jeho zájmy, schopnostmi, názory a zvyky. Člověk vidí věci různě. Je stálý ve své nestálosti a nestálý ve své stálosti, nesnáší ponurou ctnost pravidelnosti, miluje rozmanitost, je takový i onaký, ze všech stran nekonečný, můžeme o něm pronášet protikladná určení, je to ztělesněný rozpor. Jeho dnešní já je jiné než včerejší, v jeho životě není totožných okamžiků, jeho individualita není dána, je to vyvíjející se struktura, přecházející z jednoho stavu do druhého.

 
Michel de Montaigne
 

Soucit nás nutí spěchat bez uvažování na pomoc těm, které vidíme trpět. V přírodním stavu nahrazuje zákony, mravy i ctnost, s tou výhodou, že se nikdo nepokouší neposlechnout jeho sladký hlas.

 
Jean-Jacques Rousseau
 

Nic není špatné tak, tak zlé, tak marné, aby to nebylo i blahodárné, aniž co dobré, aby zneužito se nezvrhalo v ohavnost, až líto.
V ohavnost se tak někdy mění ctnost a ve ctnost, tím co koná, ohavnost.

 
William Shakespeare
 

Člověk není pouhý organismus, ale nositel absolutních hodnot. V tomto titulu je posvátný, ať jsou jeho věk, jeho pohlaví, jeho rasa, jeho barva, jeho národnost jakékoliv.

 
André Maurois
 

Narkotika toliko odkládají splácení dluhu, jehož výše užíváním stále roste.

 
Jacques Tati
© 2009–2019Citáty Ochrana údajů | Kontakt