Pátek, 19. duben 2024 | Svátek má Rostislav Text je dostupný pod licencí CC BY-SA 3.0 | Přihlášení

Lev Nikolajevič Tolstoj

« Všechny citáty autora
 

Snažte se poznati své síly. Poznáváte-li je, nebojte se podceňovati je, nýbrž spíše přeceňovati.

 
Lev Nikolajevič Tolstoj

» Lev Nikolajevič Tolstoj - zobrazit všechny citáty »



Zdroj: (přesný zdroj nebo překladatel tohoto citátu nebyl dosud identifikován, prosíme dodatečně uvést do komentářů)


Štítky: Citáty Lev Nikolajevič Tolstoj, Anonymous quotes, autoři od písmene T


Podobné citáty

 

Nebojte se nepřátel,
v nejhorším Vás mohou zabít!
Nebojte se přátel,
v nejhorším Vás mohou zradit!
Bojte se však lhostejných,
neboť při jejich přihlížení
a tichém souhlasu se děje
vražda i zrada!

 
Bruno Jasenski
 

Chceš poznati sebe? Pohlédni na lidi a jejich díla. Chceš poznati lidi? Pohlédni ve své vlastní srdce.

 
Friedrich Schiller
 

Nikdy jsem si nemyslel, že by svoboda člověka záležela v tom, aby dělal, co chce, nýbrž spíše v tom, aby nikdo nedělal, co nechce.

 
Jean-Jacques Rousseau
 

Štěstí vězí spíše ve všeobecném založení ducha a srdce, které se otevřou štěstí tak, jako mohou uchovat lidskou přirozenost, než v množství konkrétních šťastných momentů života. Spočívá spíše ve schopnosti přijímat tyto šťastné okamžiky. Nevězí v radosti, nýbrž v hravě lehké schopnosti přijímat radost, v odůvodněné naději nacházet radost kdykoli, ve zkušenosti, že necítíme žádné obecné znechucení nad věcmi, které zakládají štěstí druhých.

 
Charles Louis Montesquieu
 

Dějiny se neodvíjejí lineárně, nýbrž jsou výsledkem působení protikladných sil, antinomií, které se vzájemně oplodňují: přímo v lůně modernosti už byly zárodky síly, která nakonec povstala proti racionalismu a strojům.

 
Ernesto Sabato
 

Fantastické zrcadlení vnějších sil, které ovládají každodenní život lidí, v jejich hlavách, zrcadlení v němž pozemské sily přijímají formu nadpozemských. V počátcích dějin se takto zrcadli především přírodní síly, které pak v dalším vývoji u různých národů prodělávají nejrozmanitější a nejpestřejší modifikace. Později nastupují na místo přírodních sil stále více společenské síly, jež stojí proti lidem stále více cize a nevysvětlitelně a ovládají je touž zdánlivě přírodní nutností jeho přírodní síly samy. Strach člověka před brutálností útlaku, bolesti a bídy ­takové jsou skutečné kořeny náboženství, zkoumaného v jeho dějinném vývoji. Moderní věda nemůže ovšem pohlížet na náboženství jen jako na odraz veliké bídy člověka v oblasti ideologie, nýbrž také jako na výraz protestu člověka proti skutečné bídě. V náboženské víře se často projevuje živelná potřeba skutečně lidských vztahů a štěstí na zemi.

 
Friedrich Engels
© 2009–2019Citáty Ochrana údajů | Kontakt