Pátek, 19. duben 2024 | Svátek má Rostislav Text je dostupný pod licencí CC BY-SA 3.0 | Přihlášení

Karel Taige

« Všechny citáty autora
 

Kultura se nedědí, kultura se dobývá.

 
Karel Taige

» Karel Taige - zobrazit všechny citáty »



Zdroj: (přesný zdroj nebo překladatel tohoto citátu nebyl dosud identifikován, prosíme dodatečně uvést do komentářů)


Štítky: Citáty Karel Taige, Karel Appel quotes, autoři od písmene T


Podobné citáty

 

Kultura se nedědí; kultura se dobývá.

 
Karel Teige
 

Když je kultura mrtvá, potom člověk je mrtvý a celá země. Lidé by se měli více angažovat za kulturu. Kultura musí dál pěstovat dějiny. Člověk si musí vážit evropské kultury, specifik země, starat se o budoucnost. Kdyby měl více kulturních možností, bylo by také méně krizí. Kultura je enormně důležitá pro duševní zdraví jedince.

 
Caspar Richter
 

Žádná velká kultura nebyla prosta zvídavosti, rozvažování, přemítání a vážného přemýšlení... Žádná velká kultura nepostrádala vynalézavého génia.

 
Jacob Robert Oppenheimer
 

Na počátku byla hudba. Hudba je podstatou světa. Svět roste rytmicky a dynamicky. Růst se zpomaluje, aby tím pak více nabral na rychlosti. Takový je zákon každého organického života na zemi, i člověka a lidstva. Nápory vůle. Růst světa - to je kultura. Kultura - to je hudební rytmus.

 
Alexandr Alexandrovič Blok
 

Kultura je pouze 2000 let stará, možná ani to ne. Vlny migrace následovaly jedna za druhou a v jistém smyslu kultura znovuobjevuje sebe sama každých 30 let a stále je v procesu formování. Je fascinující vidět to a být toho součástí. [The culture is only 200 years old, not even that. There has been wave after wave of migration, so in a sense the culture reinvents itself every 30 years and is still in the process of formation. Thats a fascinating thing to watch and to be part of.]

 
Ivor Indyk
 

Kdyby základní vlastností lidských bytostí nebyla morálka, nebyla by možná ani společnost, ani sociální řád, ani kultura, ačkoliv se společnost, řád i kultura, ať už to zní jakkoliv ironicky, snaží tuto vlastnost likvidovat, nebo alespoň neutralizovat její důsledky. Člověk je za své volby odpovědný - právě proto je pro "řídicí sféru" (a to v každém systému bez výjimky) tak výhodné, aby se člověku namluvilo, že "nemá alternativu".

 
Zygmunt Bauman
© 2009–2019Citáty Ochrana údajů | Kontakt