Pátek, 19. duben 2024 | Svátek má Rostislav Text je dostupný pod licencí CC BY-SA 3.0 | Přihlášení

František Xaver Šalda

« Všechny citáty autora
 

Chci sloužit, ne posluhovat.

 
František Xaver Šalda

» František Xaver Šalda - zobrazit všechny citáty »



Zdroj: (přesný zdroj nebo překladatel tohoto citátu nebyl dosud identifikován, prosíme dodatečně uvést do komentářů)


Štítky: Citáty František Xaver Šalda, Anonymous quotes, autoři od písmene S


Podobné citáty

 

"Ale já nechci pohodlí. Chci Boha, chci poezii, chci skutečné nebezpečí, chci svobodu, chci to, co je dobré, a chci hřích." "Zkrátka," pravil Mustafa Mond, "požadujete právo být nešťastný." "Tak tedy ano," pravil divoch vzdorně, "požaduji právo být nešťastný."

 
Aldous Huxley
 

Nevíš ještě jak sloužit živým. Jak chceš umět sloužit duchům?

 
Konfucius
 

Chci žít, chci vidět, jak se střídá deštivé počasí se slunečnými dny… chci vidět, jak sílí kmeny stromů.

 
Vladislav Vančura
 

Peschko, chci opustit Vídeň velmi brzy. Jak je tu hnusně! Každý mi tu závidí a všichni jsou úskoční. Dřívější kolegové na mě pohlíží nanávistnýma očima. Ve Vídni jsou stíny. Město je černé. Chci být sám. Chci odjet na Šumavu. Květen, červen, červenec, srpen, září, říjen. Musím vidět nové věci a prozkoumat je. Chci ochutnat tmavou vodu a vidět praskající stromy a větry. Chci udiveně zírat na rozpadající se zahradní ploty. Chci to všechno poznat, slyšet mladé březové porosty a chvějící se listy, vidět světlo a slunce, radovat se z vlhkých zeleno-modrých údolí zvečera, uvědomit si třpytící se zlaté rybky, vidět bílé mraky kupící se na obloze, chci mluvit ke květinám, k travám. Chci se dívat na růžové lidi, staré úctihodné kostely, vědět, co říkají malé dómy, běhat bez zastavení po oblých travnatých kopcích a polích, širými planinami, chci políbit zemi a čichat hebké teplé květiny v mechu a pak vytvořím věci tak krásné, pole barev…

 
Egon Schiele
 

Když chci vdechovat esenci polské poezie vezmu si Pana Tadeáše; když chci pít z poháru polské prózy ponořím se do Nocí a dní.

 
Julian Przyboś
 

Ten princ - já ho chci. Chci, aby ten princ příšel. Kdy přijde? Níkdy.

 
Amanda Peetová
© 2009–2019Citáty Ochrana údajů | Kontakt